Over Haven

Haven is een LARP, wat staat voor Live Action Role Play, georganiseerd door VZW Oneiros. Een LARP kan beschouwd worden al een soort improvisatietheater waarbij elke aanwezige deel uitmaakt van het verhaal. De spelers zijn allen bij het verhaal betrokken en hun handelingen zijn niet van tevoren vastgelegd… maar er zijn wel bepaalde richtlijnen. Elke speler heeft namelijk zelf een “personage” verzonnen en probeert naar de persoonlijkheid van dit personage te handelen. Spelers reageren op gebeurtenissen, waarbij bijna alle acties geïmproviseerd worden.

Haven is een weekend-evenement dat twee maal per jaar wordt georganiseerd. Het start op vrijdagavond en stopt op zondagmiddag. Het spel speelt zich doorgaans af op een groot terrein, vaak met een bos en enkele gebouwen waar gegeten en geslapen kan worden.

Doel van het spel is niet om “te winnen”, maar om je samen met je personage onder te dompelen in de fantasiewereld en avonturen te beleven. De spelleiding heeft een verhaal verzonnen met mysteries en intriges. Spelers hebben echter geen van tevoren vastgelegde rol in dit verhaal, en moeten improviseren binnen de spelregels. Omdat spelers grotendeels zelf bepalen wat ze tijdens een weekend willen bereiken en hoe ze dat willen doen, kan het gebeuren dat een bepaalde verhaallijn gedurende een evenement op de achtergrond raakt, of zelfs herschreven wordt vanwege gebeurtenissen die de spelleiding niet heeft voorzien.

Het verhaal van Haven loopt door overheen de evenementen. Gebeurtenissen en ontwikkelingen op een evenement kunnen een impact hebben op het verhaal van de volgende evenementen. Onze vereniging zal proberen twee keer per jaar een evenement te organiseren, waarbij het verhaal verder evolueert. Het kan zijn dat er in het spel tijd tussen twee evenement is verstreken of dat we het verhaal direct starten waar het op het vorige evenement is afgelopen.

In het spelsysteem kan je alles lezen over de speltechnische kant van Haven. We gaan dieper in op de spelregels en hoe je je spelerspersonage kan opbouwen. Het bevat ook een overzicht van alle vaardigheden waaruit je kan kiezen.

Je personage is natuurlijk veel meer dan een verzameling vaardigheden. Minstens even belangrijk zijn de persoonlijkheid en het achtergrondverhaal van je avonturier. Spelleiding staat uiteraard paraat om je te helpen bij het uitwerken van je concept. Voor meer informatie over jouw gekozen spelersvolk, verwijzen we graag naar het desbetreffende spelersboek.